Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Συνταγή με Ελαιοπουλάκι

Πήρα τις προάλλες ένα ελαιοπουλάκι!
Κοτόπουλο είναι αλλά τρέφεται με λάδι και είναι πλούσιο σε Ω3, κλπ. Να μην το σνομπάρετε.
Αυτό που διάλεξα ήταν γύρω στο 1μιση κιλό.

Ετοίμασα μία μαρινάδα με:
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
Χοντρο θαλασσινό αλάτι
Ρίγανη μαζεμένη από το Καιμάκτσαλαν
Θρούμπι
Φύλλα λουίζας δικής μου εσοδείας
Τριμμένο μαύρο πιπέρι

Πασάλειψα καλά το κοτόπουλο, μέσα - έξω, το τύλιξα σε σελοφάν και το άφησα για 2 μέρες στο ψυγείο να μαριναριστεί, αφήνοντας τη σηκωταριά μέσα.
Ούτε λεμόνια ούτε κρασιά, ούτε γέμιση, ούτε τίποτα.

Δύο μέρες μέτα, το ξετυλίγω και το βάζω σε ένα ταψί, απλώνοντας πάνω του ελάχιστη μαργαρίνη.
Γύρω γύρω μέσα στο ταψί άπλωσα ένα μεγάλο κεσεδάκι μανιτάρια, κομμένα στη μέση, πασπαλισμένα με λίγο αλάτι και λίγο τριμμένο πιπέρι.

Ξέχειλο το ταψάκι λοιπόν και το βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για κάνα 20λεπτο.
Μετά χαμήλωσα στους 170, σκέπασα το κοτόπουλο με αλουμινόχαρτο και συνέχισα για δύο ώρες.
Μετά το ξεσκέπασα, το ακούμπησα στον πάτο για να εξατμιστούν τα πολλά υγρά των μανιταριών γυρνώντας και το κοτόπουλο τούμπα, προσέχοντας να μου μείνει σαλτσούλα, για κάνα 10λεπτο.
Μετά το ανέβασα στο γκριλ για άλλα 10 λεπτά αφού το ξαναγύρισα ώστε να πάρει χρώμα και να κάνει κρούστα.

Το συνόδεψα με ένα ωραίο Ξινόμαυρο Δαλαμάρα που πήρα πρόσφατα από το οινοποιείο του στη Νάουσα.

Για το αποτέλεσμα ένα μόνο θα πω: Πήρα συγχαρητήρια από τη μάνα μου....

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαστε σνομπ, κύριε και γι' αυτό ΠΟΤΕ δε σνομπάρουμε ελαιοπουλάκια. Αντιθέτως μάλιστα. Συνεπώς περιττή η συμβουλή περί πολιτικής ορθότητας. Κατά τ'άλλα εκφράζω τη δυσαρέσκειά μου διότι δεν επροσκλήθην να δοκιμάσω και εγώ ...ελαιοπουλάκι.
ταπεινά μα ολοψύχως
o lemonostiftis

Chocorello είπε...

Επροσκλήθην φίλτατε, μα ανεβλήθη εάν ενθυμήστε καθώς δεν ήττο εφικτή αναμονή δύο και μισή ωρών προκειμένου να γευθούμε το λαδοπουλάκιον ώρα μη μεταμεσονύκτια.

Μην ανησυχείτε πάραυτα, η επανάληψη της εκτέλεσης της συνταγής θα μας βρει συνδαιτύμονες, έχοντας πλέον και τον κατάλληλο οίνο, ένα λευκό φουμέ οινοποιείου Δαλαμάρα του σωτήριου έτους 2006 μ.Χ.

Ωρεβουάρ.