Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

"Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα"


Αναφέρομαι στο βιβλίο που σου έλεγα ότι με ενθουσίασε.

Το βιβλίο αυτό είναι ένα ταξίδι και μια βιογραφία. Ο χώρος είναι ο κόσμος που ανοίγεται πέρα από τον Bόσπορο και τις Συμπληγάδες· ο κόσμος της Mαύρης Θάλασσας. O ήρωας ανήκει στην τελευταία γενιά των Eλλήνων του Eύξεινου Πόντου. Γεννήθηκε το 1899 σ'ένα θρακικό χωριό της Oθωμανικής Aυτοκρατορίας. Oι περιπέτειές του αρχίζουν το 1914, μετά τους Bαλκανικούς, όταν, μαθητής ακόμα, δίχως πατρίδα και περιουσία, πήγε στη Pουμανία να δουλέψει. O Πρώτος Πόλεμος τον βρήκε στην Kωνστάντζα. Έφυγε για το Γαλάτσι. Tο μέτωπο έσπασε. Aπό τον Δούναβη βρέθηκε στον Δόν. Mπερντιάνσκα στην Aζοφική. Ξέσπασε η Oκτωβριανή Eπανάσταση. Nοβορωσίσκ. Oι Λευκορώσοι αποχωρούν, οι Άγγλοι αποχωρούν. Aπό τον Kαύκασο βρέθηκε στην Πόλη λίγο πριν από την Kαταστροφή. Kωνστάντζα ως το '44. Bουκουρέστι μετά τον Δεύτερο Πόλεμο. Ώσπου, το 1950, εγκαταλείποντας πια τη Mαύρη Θάλασσα, έφτασε με τη γυναίκα του και δυο μικρά παιδιά στον ρουμανοπροσφυγικό καταυλισμό του Λαυρίου. H μεταπολεμική Eλλάδα : ένας νέος κι άγνωστος κόσμος. Στα πενηνταένα του χρόνια, ο πολυταξιδεμένος μεγαλέμπορος αρχίζει για έβδομη φορά τη ζωή του από την αρχή. Aγρότης στο Kορωπί.
H ιστορία είναι πέρα για πέρα αληθινή και βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Γιάνκου Δανιηλόπουλου. (πηγή)


άλλο:

"Αυτό το βιβλίο", γράφει η συγγραφέας, "είναι ένα ταξίδι και μια βιογραφία. Αρχίζει με την περιγραφή του χώρου μέσα στον οποίο κινήθηκε ο ήρωας της ιστορίας μας και, παρακολουθώντας τη ζωή του, περιγράφει το τέλος του ταξιδιού στον δυτικό, τον βόρειο και τον ανατολικό Εύξεινο Πόντο. Όμως, όπως κάθε βιβλίο, έτσι κι αυτό έχει τη δική του ιστορία και εξελίσσεται μαζί του".Το "μια ζωή σαν μυθιστόρημα" μου φαίνεται πολύ κοινότοπο για να χαρακτηρίσει μια ζωή γεμάτη περιπέτειες, μια ζωή με εμπειρίες πλουσιότερες κι απ' αυτές του ομηρικού Οδυσσέα, μια ζωή που συνοψίζει τη ζωή άλλων τριών εκατομμυρίων Ελλήνων του Πόντου.(πηγή)

Δεν θα μπορούσα να πω πολλά περισσότερα.

Εφτά φορές έχασε τα πάντα και εφτά φορές τα ξαναέφτιαξε όλα από την αρχή, γυρίζοντας τα Βαλκάνια.
Θα δεις πως λειτουργούσαν οι οικογένειες, οι σχέσεις, πως χάρη στην ηθική στήριζαν ο ένας τον άλλο, πως λειτουργούσε το εμπόριο, θα μάθεις ιστορία, γεωγραφία, θα δεις πως ταξίδευαν για ψύλου πηδημα 3 μέρες με το τρένο στα χιόνια ή με το καράβι, ίσως μάλιστα το διαβάσεις μονορούφι όπως εγώ.


Προσχή παρακαλώ!
Και τώρα ειδικά για την Μ. που έπαθε μπρινιόκο από την αγωνία,
αλλά έκανε ότι δεν καταλαβε και καλά.
Μπορείς να το βρεις on line, στο παρακάτω λινκ.


Ατέσιον πλιζ!
σπεσχιαλι φορ εμ δατ σαφερντ μπρινιόκοου φρομ ανξάιετι,
μπατ πριτέντεντ δατ ντιντντ χεντ α κλου.
Γιου κεν φάιντ εν ονλάιν κόπι ον δε φόλοουιν λινκ.


;-)


4 σχόλια:

M είπε...

Μπρινιόκο? Χαχα! Τι λέξη!

Αυτό το εφτά φορές τα έχασε όλα και τα ξαναέφτιαξε, κάτι μου έκανε. Λες να το διαβάσω? Το ότι θα μάθω γεωγραφία δεν το πολυπιστεύω. Ξέρεις πόσοι προσπάθησαν στο παρελθόν? Το έχω πάρει απόφαση. Αγεωγράφητη θα μείνω...

Εχω ήδη δυο-τρια βιβλία στη σειρά που προηγούνται, αλλά τέτοιος ενθουσιασμός για ένα βιβλίο πάντα με παρασύρει :-)

Χεβ ε ναις ντέη-ντέη!!!!


Chocorello είπε...

Σοβαρά, ήταν τυχαία η σπόντα?!?!

Ναι να το διαβάσεις.
Επειδή κάτι σου έκανε.

M είπε...

Τυχαίο δεν είναι τίποτα...απλά δεν το έχω διαβάσει ακόμα :-)

Chocorello είπε...

... είπε, και το γέλιο της αντήχησε στα πέτρινα μπουντρούμια του κάστρου.
Μπουααχαχαχαχαχαχαααα